Jaki olej kokosowy wybrać – rafinowany czy nierafinowany?
Prawdopodobnie słyszeliśmy już wielokrotnie o drogocennych właściwościach i niesamowitym działaniu oleju kokosowego, który teraz coraz częściej przechowujemy w swoich domach i wykorzystujemy do przygotowania przeróżnych dań. Jeśli jednak dalej go nie posiadamy, powinniśmy to zmienić, bo znajdziemy go w wielu sklepach i to za kilkanaście złotych. Po jaki http://www.olejkokosowyproducent.pl olej kokosowy powinniśmy wtedy sięgnąć?
Przeglądając sklepowe półki z tego typu tłuszczami, szybo zorientujemy się, że wyróżniamy głównie dwa typy olejów kokosowych. Pierwszy z nich to tłuszcz rafinowany, czyli ten przetworzony, jaki dostaniemy w tych popularnych marketach, do których chadzamy najczęściej. Drugi, nierafinowany, będzie zachowywać cały swój aromat i smak kokosowy, dzięki czemu zachowa również więcej cennych właściwości. Jednak to wcale nie oznacza, że olej rafinowany jest znacznie gorszy, bo i on przyda nam się w wielu sytuacjach, gdy np. będziemy chcieli przygotować danie na słono. Do takiego wręcz nie powinniśmy dodawać oleju nierafinowanego, ponieważ jego kokosowy aromat i zapach przejdzie do potrawy i ją zepsuje. Sami zdecydujmy więc, do czego będziemy wykorzystywać olej kokosowy i wybierzmy jego rodzaj, dopasowując go do swojego stylu gotowania.

Możemy również trzymać w swojej kuchni dwie wersje popularnego oleju. Jeśli tylko nas na to stać, wyposażmy się i w olej rafinowany, i w ten nierafinowany. Mając te dwa tłuszcze do dyspozycji, będziemy w stanie stworzyć najróżniejsze dania - zarówno te słodkie, jak i słone.